VDA 2 - Gyártófolyamat- és termékjóváhagyás magyar nyelvű kötet


A 2012 novemberében aktualizált VDA 2 kötet magyar nyelvű kiadása egy csaknem 40 éves út legújabb állomása. Az első, a „Minőségirányítás a gépjárműiparban“ sorozat keretein belül 1975-ben megjelent VDA 2. kötet keretirányelveket teremtett meg a szállítók minőségképességének értékeléséhez, az első minta vizsgálatához, valamint a termékek minőségének értékeléséhez a bejövő áru vizsgálatánál. Az 1995-ös kiadásában a sorozatszállítások minőségteljesítményének kiértékeléséhez és az első minta vizsgálathoz szükséges eljárásmódok alapvető formáit írták le,
majd az 1998. évi harmadik kiadással a kötetet összhangba hozták a gépjárműiparban alkalmazott nemzetközi minőségirányítási szabványokkal. Formai változásokat is végrehajtottak a köteten: lerövidítették és a más VDA kötetekben tárgyalt részeket egyszerűen kihagyták belőle, meghagyva azoknak a nagyobb mozgástér és az alaposabb kidolgozás lehetőségét.
A 2004. évi negyedik kiadás keretében újraírták a termék és a gyártási folyamat jóváhagyásának (a bemintázásnak) lényeges részeit. Az anyagadatlap/IMDS témakörét alapvetően a VDA „Anyagadatlap“ munkacsoportja dolgozta ki és írta le.

Az ötödik kiadás megjelentetésével alapvetően új struktúrát kapott a termék és a gyártási folyamat jóváhagyási eljárása annak érdekében, hogy leírják a külső eredetű és a vállalattól származó, új vagy módosított beszállított alkatrészekre vonatkozó követelményeket. A már létező VDA-kötetek, valamint a fogalmak figyelembevételével világosabban határozták meg az alkalmazási területet. A jelenlegi kötetben további segítséget kapnak a bemintázással foglalkozó szakemberek: a felvett folyamatábra a bemintázásokhoz, valamint az „Auslösematrix” vagy „kiváltó okokat tartalmazó mátrix“ a bejelentési kötelezettség alá eső változások megvalósításához nyújt segítséget. További új követelményként megjelent a folyamatok érvényesítése. A még pontosabban leírt, az egyes bemintázási szintekhez tartozó kritériumok mellett fontos változás az eddig meglévők mellé felvett „0” bemintázási szint.  A fent említett változásokhoz természetesen egy új, aktualizált dokumentációs rendszer is rendelkezésre áll.

 
 


 

 
 
Katalógus letöltése

NYÍLT képzési időpontok és árlista -
2018. I. félév
 

Rendszerfejlesztés

Heti eltérés blog

Heti eltérés rovatunkban auditorunk minden héten egy esetet dolgoz fel. Most Ön is próbára teheti tudását.
bővebben
 Magyarországon először kapható magyar nyelven a VDA 6.3 című kiadvány.