(ID 386-HU) VDA 6.3 Folyamat Auditor képesítés meghosszabbítása - (ID 386-HU) VDA 6.3 Folyamat Auditor képesítés meghosszabbítása

(ID 386-HU) VDA 6.3 Folyamat Auditor képesítés meghosszabbítása

A VDA 6.3 folyamataudit egy hatékony eljárás a folyamatok értékelésére a termék tervezésével és gyártásával kapcsolatban. A VDA 6.3 folyamatauditok elvégzéséhez átfogó tudásra, tapasztalatra és kompetenciára van szükség. Emiatt a megfelelő személyzet képzettsége elengedhetetlen. Az ISO 19011 szerint az auditoroknak folyamatosan fejleszteniük kell szakértelmüket. Ide tartozik a szakmai továbbképzés, például önálló tanulás és képzés útján. A tanúsítványok érvényességi ideje tehát szándékosan korlátozott, hogy biztosítsa az auditorok folyamatos feljődését képesítésük érvényességének megőrzése érdekében.

 

 A KÉPZÉS CÉLCSOPORTJA
Tanúsításuk meghosszabbítását csak érvényes VDA tanúsítvánnyal rendelkező Tanúsított VDA 6.3:2016 vagy 2023 Folyamat Auditorok kérhetik.

A KÉPZÉS CÉLJA
A tanúsított VDA 6.3 auditorok képesek önállóan belső és beszállítói folyamat auditokat lefolytatni. A tanúsítvány megújításával a résztvevők független külső féltől kaphatnak visszaigazolást tudásukról, így teljesítve a vevők vagy beszállítók elvárásait auditori kompetenciájukkal kapcsolatban.


HOSSZABBÍTÁSI ELŐFELTÉTELEK


A VDA 6.3:2016 vagy 2023 képesítés meghosszabbításához a kérelmet az érvényesség lejárta előtt kell benyújtani.

 • VDA 6.3:2016 megújítása esetén bizonyítékot kell adni az érvényességi időn belül legalább öt folyamatauditban (és legalább 10 audit nap) szerzett audit tapasztalatáról vezető auditorként.* A belső és külső folyamatauditok egyaránt elfogadottak. Ha a szükséges audit tapasztalat nem igazolható, akkor a VDA 6.3 minősítés kiterjesztése érdekében el kell végezni a „VDA 6.3 – Workshop for Certified Process Auditor” (ID 341) képzést. (külső és belső auditok is elfogadhatóak, amin az igénylő, mint lead auditor vett részt.)
  *VDA 6.3:2023 megújítása esetén, min. 10 audit és 20 nap, amelyből legalább 16 helyszíni és legfeljebb 4 távoli.
 • Bizonyítékot kell adni az Automotive Core Tools ismeretéről is. Az „Autóipari minőségügyi eszközök (Core Tools) a folyamat- és rendszer auditorok számára” (ID 417) képzést és az „Autóipari minőségügyi eszközök (Core Tools) - Szakértő” VDA képesítést (ID 415, 416, esetleg 450) elfogadjuk.
  Alternatív megoldásként igazolni kell egy másik képzési szolgáltató által (2019 utáni) az Autóipari minőségügyi eszközökről (Core Tools) szóló legalább kétnapos képzést, valamint az Autóipari minőségügyi eszközök (Core Tools) VDA QMC online kvíz sikeres teljesítését. Ha az autóipari minőségügyi eszközök terén szerzett ismereteket informálisan szerezték meg, ez azt jelenti, hogy a szakmai tevékenység során a kvíz kitölthető a képzettség hivatalos igazolása nélkül is. Ha a kvíz nem sikeres, akkor az „Autóipari minőségügyi eszközök (Core Tools) a folyamat- és rendszer auditorok számára” (ID 417) képzést kell elvégezni.
 • VDA 6.3:2016 megújítása esetén az ID 333 upgrade képzés elvégzéséről is kell bizonyítékot szolgáltatni.
 • Kitöltött, aláírt VDA formanyomtatvány
 • Egy másolat megküldése a jelenlegi kártyáról/tanúsítványról
 • Az oldal alján található online regisztráció kitöltése

 

IDŐSZAK MEGHOSSZABBÍTÁSA

 • A meghosszabbítást legkésőbb a bizonyítvány érvényességi idejét követő három (3) hónapon belül lehet igényelni, amennyiben minden fenti feltétel teljesül, különben ID 382 vizsgára van szükség. A megújítási kérelmet legfeljebb négy (4) héttel a bizonyítvány lejárta előtt lehet benyújtani.
  (A kérelmeket minden hónap utolsó munkanapján küldjük el a VDA felé, ezért kérjük a kártyahosszabbítókat, hogy legkésőbb a türelmi időszak (3 hónap) lejárta előtti hónapban küldjék el a kért dokumentumokat felénk.)

 

 

TANÚSÍTVÁNY
A kérelem pozitív elbírálása után új digitális tanúsítvány kerül kiadásra, regisztrált számmal. A VDA 6.3:2023 tanúsítvány öt évig érvényes, és az Ön felelőssége, hogy a tanúsítvány lejárta előtt igényelje megújítását.

• Csak 2 vizsgaismétlés megengedett, és mindkét ismétlést a minősítés befejezése után egy éven belül lehet elvégezni.

Azok számára, akik a képesítést nem hosszabbítják meg időben, két lehetőségük van:

- igazolják a hosszabbítás feltételeit (mintha időben hosszabbítottak volna) és pluszban VDA 6.3 tanúsított vizsgát tesznek (ID 382).

- elvégzik az egy hetes VDA 6.3-as folyamatauditori képzést és tanúsított vizsgát tesznek (ID 381_382)

KIEGÉSZÍTŐ ANYAG

• VDA Volume 6.3:2023

 

 

A hosszabbítás költsége

165 EUR + ÁFA/fő

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT KERESSE MUNKATÁRSUNKAT!
KARGLI Mirjam
kargli.mirjam@qfd.hu
+36 20 371 4203