(ID 255-HU) IATF 16949 vizsga 1./2. fél általi auditorok újraminősítéséhez - (ID 255-HU) IATF 16949 vizsga 1./2. fél általi auditorok újraminősítéséhez

(ID 255-HU) IATF 16949 vizsga 1./2. fél általi auditorok újraminősítéséhez

A VDA QMC speciális szabályozása a COVID-19 vírussal kapcsolatban az auditori tanúsítványokról

A VDA QMC- vagy annak licenc partnerei által kibocsájtott auditori tanúsítványok vagy auditori kártyák három évig érvényesek, így mielőtt azok érvényüket vesztenék, az auditoroknak hosszabbítást vagy átképzést kell kérelmezniük. Az auditori képzettség fenntartása érdekében az auditoroknak szükségszerű az auditok rendszeres végrehajtása, emellett pedig a továbbképzéseken való részvétel vagy ismételt vizsgatétel.

Ez az eljárás közvetlenül a VDA QMC vagy annak licenc partnerei által kibocsájtott “VDA 6.3 - Folyamat-ellenőrzés a termék életciklusában” és az IATF 16949 minőségbiztosítási rendszer szabvány (1. / 2. fél) tanúsítványokat és kártyákat érinti. Mindkét esetben igazolni kell a meghatározott számú auditok meglétét a képesítés érvényességének fenntartása érdekében. Emellett pedig továbbképzéseken vagy vizsgákon való személyes részvétel is elengedhetetlen lehet.

Jelenleg, az új koronavírus (COVID-19) kitörése miatt, számos intézkedés kerül bevezetésére a helyzet megfékezése érdekében. Ezek közé tartoznak például a munkáltatók utazási korlátozásai vagy a képzések törlése.

A VDA QMC a helyzet fennállása alatt a következő speciális szabályozást vezeti be az auditorok érdekében:
Azok az auditorok, akik a fennálló helyzet miatt a képesítésük fenntartásához elengedhetetlen igazolásokat képtelenek biztosítani 2020 első felének végéig, meghosszabbítást kapnak 2020 második félévének végéig. Jelen levél felhasználásával bizonyítható, hogy 2020. június 30-i érvényességű VDA 6.3 és IATF 16949 - 1. / 2. fél témákban szerzett tanúsítványaik 2020. december 31-ig érvényesek maradnak.

Ezen speciális szabályozás azonnali hatállyal érvénybe lép és világszerte végrehajtásra kerül, a VDA QMC licenc partnerhálózatának összes régiójára kiterjed. A VDA QMC továbbra is figyelemmel kíséri a globális helyzetet, és a COVID-19 elterjedésének függvényében további intézkedéseket kezdeményezhet.


Vizsga 1./2. fél általi auditorok újraminősítéséhez

Háttér és a téma

Az IATF 16949 szabványnak való megfelelés előfeltétele a gépjárműgyártók beszállítói bázisába való felvételnek. A tanúsításra való felkészülés során a vállalati felelősöknek mindenekelőtt a követelmények gyakorlati megvalósítására kell törekedniük
Az IATF 16949 auditor kompetenciája döntő jelentőségű: először is azért, mert saját vállalatuknál alkalmazniuk kell az IATF 16949 követelményeit, és fel kell mérniük a minőségirányítási intézkedések hatékonyságát. Másrészt annak érdekében, hogy ellenőrizhessék a beszállítóik minőségbiztosítási rendszerének IATF 16949 szerinti megfelelőségét.
Az ISO 19011 szerint az auditoroknak folyamatosan fejleszteniük kell képességeiket. Ide tartozik a folyamatos szakmai továbbképzés, például az önálló tanulás és képzések révén. A jogosítványuk érvényessége nem véletlenül van időhatárhoz kötve, pontosan azért, hogy auditori szakképesítésük megszerzése után is érdekeltek legyenek megfelelő továbbképzéseken való részvételben.


Célcsoport

A vizsga célcsoportja azon IATF 16949 1./2. fél általi auditorok, akik már rendelkeznek a megfelelő tanúsítvánnyal, illetve egy azzal egyenértékű IATF-kvalifikációval. adott esetben szükség lehet az egynapos ismétlő oktatás (ID 240) elvégzésére is.


Célok

Az IATF 16949 1./2. fél általi auditorok képesek belső auditok, valamint a beszállítóknál önálló IATF rendszerauditok elvégzésére. A fenti, tanúsítványhoz kötött vizsga (ID 255) sikeres letételét követően a résztvevők független fél által is tanúsíttathatják auditori kompetenciájukat. A megszerzett tanúsítvány aktuális és érvényes tudást bizonyít, ami eleget tesz az auditorokkal szemben támasztott vevői és beszállítói követelményeknek az IATF 16949 szellemében.


Tervezet és módszer

A vizsga audit szimuláció formájában valósul meg, szakmailag összpontosítva az SI-re és a FAQ-ra. A hangsúly az auditori kompetencia értékelésén van, ez azt jelenti, hogy az értékelés inkább arra irányul, hogy auditorként milyen fellépése van az adott szituációban.
A vizsga napján a VDA képzés keretében kiadott írásbeli segédeszközök (a szabvány köteteket is beleértve) engedélyezettek a vizsgára való felkészüléshez. A VDA kötetet a vizsga napján mindenkinek a vizsgára magával kell vinnie.
A vizsgáról és az előkészítésről további információt a vizsga résztvevői megfelelő időben megkapják.


Részvételi feltétel

A vizsganapon való részvétel engedélyezése a jelentkezés sikeres elbírálását követően történik. További feltételek az érvényes IATF 16949 1./2. fél általi auditoroknak szóló VDA tanúsítvány, valamint a már végrehajtott auditok megfelelő igazolásai.


Megszerezhető képesítés

Az írásbeli és a szóbeli vizsga sikeres elvégzése után a résztvevők egyedi sorszámmal ellátott digitális tanúsítványt kapnak.

 

VIZSGAINFORMÁCIÓK

Megszerezhető képesítés

Az írásbeli és a szóbeli vizsga sikeres elvégzése után a résztvevők egyedi sorszámmal ellátott digitális tanúsítványt kapnak.

A vizsga
időtartama

1 nap. A vizsga 8 órakor kezdődik és a résztvevők számától függően körülbelül 17 órakor végződik.

A vizsga költsége

415 EUR + ÁFA / fő (Az ár nyílt KONTAKT képzés esetén érvényes. Kihelyezett képzésre kérjen egyedi ajánlatot.)*

 

*Az ár tartalmazza  a tanúsítványt.
*
Az ár tartalmazza továbbá a közvetített szolgáltatást (délelőtti és délutáni frissítők, ebéd).
*Az ár NEM tartalmazza a szállásköltséget. Külön kérés esetén szívesen ajánlunk egy közelben lévő szállodát vagy panziót. (Az ár nyílt KONTAKT képzés esetén érvényes. Kihelyezett képzésre kérjen egyedi ajánlatot.)