(ID 381-HU) VDA 6.3:2023 Folyamat auditor képzés - (ID 381-HU) VDA 6.3:2023 Folyamat auditor képzés

(ID 381-HU) VDA 6.3:2023 Folyamat auditor képzés

A VDA 6.3 folyamataudit egy hatékony eljárás a termék tervezése és gyártása során felmerülő folyamatok értékelésére. Ezeket az auditokat általában a szervezeten belül vagy a beszállítóknál végzik el a sorozatgyártás megkezdése előtt, de hozzájárulhatnak a meglévő gyártósorok folyamatainak az optimalizálásához is. Ezen túlmenően a képességelemzés – a VDA 6.3 részeként – az új beszállítók kiválasztásának is bevált módszere. Ez a folyamataudit szabvány további iparágakban is alkalmazható, mint például a gépgyártás és a szélenergia-ipar.

A VDA 6.3 folyamatauditok elvégzéséhez átfogó tudásra, tapasztalatra és kompetenciára van szükség. Ennek elérése érdekében az auditorok megfelelő képzése elengedhetetlen. Ez a képzés megadja az alapokat a VDA 6.3 szerinti folyamatauditok elvégzéséhez, figyelembe véve a folyamatorientált megközelítést és az ügyfélspecifikus követelményeket az átfogó alkalmazáshoz az autóiparban. 


A KÉPZÉS CÉLCSOPORTJA
Ez a négynapos képzés a minőségirányítási munkatársaknak szól, akik saját szervezetükben (belső) vagy a beszállítói láncban (külső) folyamatauditokat végeznek, vagy külső auditorok (mint szolgáltatók).

A KÉPZÉS CÉLJA
Alapul véve a folyamatszemléletet és a vonatkozó ügyfél-specifikus követelményeket, ez a képzés a VDA 6.3 folyamat auditori minőség autóiparban alkalmazandó alapjait mutatja be átfogó megközelítéssel. A tananyag magában foglalja az általános követelményeket, az alkalmazott módszereket, az elveket, az értékelési rendszert és a kockázatelemzést. Ezen túlmenően az audithoz használandó kérdőív teljeskörűen ismertetésre kerül a hozzárendelt folyamatelemeknek (P1 – P7) megfelelően, annak érdekében, hogy a résztvevők azonosítani tudják a megfelelő kockázatokat az ellátási láncban, és be tudják mutatni az adott képességet. A cél a megbízható értékelés biztosítása. Ezen kívül bemutatásra kerül a folyamatellenőrök magatartási kódexe, valamint a jelenlegi SI-k és GYIK-ek. .

Célok:

• Megismerni a VDA 6.3 általános követelményeit és alapelveit.

• Tudni, hogyan kell a kockázatelemzést technikailag helyesen használni és elvégezni.

• Képesnek lenni a kérdőív gyakorlati alkalmazására a folyamatelemek segítségével (P1-P7).

• Tudni, hogyan azonosíthatja a releváns kockázatokat a folyamataudit segítségével, hogy rámutasson a képességekre és biztosítsa a megbízható értékelést.

• Képesnek lenni az értékelési rendszer alapján összehasonlítható eredményt elérni és megmagyarázni.

• Önállóan és szakmailag megfelelő módon képesnek lenni folyamatauditokat végezni mind belsőleg, mind a beszállító telephelyén.

KONCEPCIÓ ÉS MÓDSZER
A képzés során szakmai előadások, gyakorlatok és esettanulmányok váltják egymást, hogy elősegítsék a tanultak alkalmazását a résztvevők napi munkája során, hangsúlyt fektetve a résztvevők és az oktató közötti tapasztalatcserére.

 

RÉSZVÉTELI FELTÉTEL
(lásd a követelmények grafikus ábrázolását itt).

 

Célzott képesítés - Belső folyamat auditor

• ISO 19011 ismerete

• Minőségi eszközök és módszerek jó ismerete

• A vonatkozó ügyfél-specifikus követelmények ismerete

• A vonatkozó irányítási rendszerkövetelmények ismerete (pl. IATF 16949, ISO 9001, VDA 6.1)

• Termék- és folyamatspecifikus ismeretek az auditálandó technológiáról

• Minimum 3 éves szakmai tapasztalat, amelyből legalább 1 év minőséggel kapcsolatos tevékenységi területen szerzett tapasztalat.

 

Célzott képesítés – beszállító folyamat auditor vagy tanúsított folyamat auditor:

• Minőségi eszközök és módszerek (pl. SPC, VDA 5. kötet/MSA, FMEA, VDA MLA/APQP, VDA 2. kötet/PPAP, 8D módszer) kiváló ismerete

• Szükség esetén a szoftverfejlesztési folyamatokkal és módszerekkel kapcsolatos ismeretek

• Auditor képzettségek (beszélgetéskezelés, konfliktuskezelés, auditálás folyamata)

• A vonatkozó ügyfél-specifikus követelmények ismerete

• A vonatkozó irányítási rendszerkövetelmények ismerete (pl. IATF 16949, ISO 9001, VDA 6.1)

• Termék- és folyamatspecifikus ismeretek az auditálandó technológiáról

• Minimum 5 éves szakmai tapasztalat, ebből legalább 2 év minőséggel kapcsolatos tevékenységi területen szerzett tapasztalat

MEGSZEREZHETŐ KÉPESÍTÉS
• Sikeres vizsga (60%+) után tudás teszt (feleletválasztós teszt) : képesítést igazoló tanúsítványt kap.

• Vagy jelenléti igazolás. Csak 2 pótvizgsga megengedett: 1) pótvizsga a képzés után 4 héten belül (28 napon belül) és 2) pótvizsga az első ismétlést követő 2 héten belül (14 napon belül).
 

ÉRVÉNYESSÉG

• A következő kötetmódosításig

 

KIEGÉSZÍTŐ ANYAG

• Kiegészítő anyag: VDA 6.3. kötet. A VDA 6.3 folyamataudit jelenlegi kiadásához egy új kiértékelő és dokumentációs eszközt fejlesztettek ki webalkalmazásként. A felhasználók a VDA 6.3 Analysis Tool-t a VDA QMC webáruházból szerezhetik be: www.webshop.vda.de/qmc

 

 

Ez a 4 napos tanfolyam akkor megfelelő, ha csak belső vagy beszállítói auditot kell végeznie, és képesítést szereznie. Ha VDA 6.3 Tanúsított Folyamat Auditori vizsgát szeretne tenni és bekerülni a VDA adatbázisba, vegyen részt az ID 382 VDA 6.3:2023 Tanúsított Folyamat Auditor vizsgán (ID 382).

 

KÉPZÉSI INFORMÁCIÓK

 

Létszám

Maximális létszám 12 fő.

Megszerezhető képesítés

A képzés végén a résztvevők tesztet töltenek ki (vagy vizsgáznak). Sikeres tesztet (vagy vizsgát) követően QFD részvételi igazolást (sikertelen teszt vagy vizsga esetén) vagy képzettséget igazoló tanúsítványt (sikeres teszt vagy vizsga esetén) állít ki.

A képzés
időtartama

4 nap. A képzés az első napon 9 órakor kezdődik és a negyedik napon a vizsga lezárásakor körülbelül 17 órakor fejeződik be.

A képzés költsége

Tantermi képzés 2023.01.01-től: 1470 EUR+ÁFA/fő*

Kihelyezett képzésre kérjen egyedi árajánlatot!

*Az ár tartalmazza a magyar nyelvű tananyagot és a részvételi igazolást.
*Az ár tartalmazza továbbá a közvetített szolgáltatást (délelőtti és délutáni frissítők, ebéd).
*Az ár NEM tartalmazza a vonatkozó kézikönyvek költségét. Külön kérésre és díjazás fejében ezeket tudjuk biztosítani.
*Az ár NEM tartalmazza a szállásköltséget. Külön kérés esetén szívesen ajánlunk egy közelben lévő szállodát vagy panziót.

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT KERESSE MUNKATÁRSUNKAT!
KARGLI Mirjam
kargli.mirjam@qfd.hu
+36 20 371 4203